Duizeligheid


De meest voorkomende vorm van duizeligheid is BPPD (Benigne paroxismale positieduizeligheid. De draaiduizeligheid ontstaat wanneer je specifieke bewegingen maakt met je hoofd. Dit is een vorm van duizeligheid die ontstaat doordat het evenwichtsorgaan niet goed functioneert en wordt uitgelokt bij bepaalde bewegingen van het hoofd. Het komt vaak voor dat mensen wakker worden met duizeligheid of dat BPPD ontstaat na een val, klap met het hoofd, schedeltrauma of na een lange griepperiode. BPPD is met 1 a 2 behandelingen zeer goed behandelbaar met fysiotherapie.

Oorkristallen:
Bij BPPD is er een probleem met het evenwichtsorgaan. Er zijn kristalletjes in het evenwichtskanaal terecht gekomen, waardoor het kanaal gevoelig wordt voor positieveranderingen van het hoofd. Hierdoor ontstaat draaiduizeligheid.

Er zijn ook andere vormen van duizeligheid zoals:
  • Cervicogene duizeligheid
  • Neuritis vestibularis
  • Ziekte van Ménière.

Heb je BPPD? Bel of app ons. We proberen in dat geval nog de dag zelf een afspraak met je te plannen.

Behandeling


De behandeling bij BPPD bestaat uit het 'terugleggen van de kristallen uit het kanaal naar centraal via repositiemanoeuvres. Nadat we bepalen in welk kanaal de BPPD gepositioneerd is voeren we de manoeuvre uit. Vaak ben je snel van je klachten af.

De behandeling van duizeligheid kan ook bestaan uit:

  • Habituatietraining / vestibular rehabilitation Therapy (VRT): oefeningen die de gevoeligheid van het evenwichtsorgaan verminderen
  • duizeligheid bij hyperventilatie
    •    duizeligheid als gevolg van positie (veranderingen) van de nek (zoals na een val of whiplash)Wij zijn verbonden aan het kenniscentrum duizeligheid. Het Kenniscentrum Duizeligheid is een initiatief van Gelre ziekenhuizen. Het Kenniscentrum is opgericht om de kennis over duizeligheid onder zorgprofessionals en patiënten te vergroten. Deze site moet uitgroeien tot een plek waarop u alle relevante informatie over duizeligheid kunt vinden. Kijk ook eens op: www.kenniscentrumduizeligheid.nl

Bel of app voor een afspraak 030 271 80 29 of 06 268 723 20


Text content