Charlot is afgestudeerd!

Charlot.jpeg

Na drie ontzettend leuke, mooie en leerzame studiejaren heb ik in juni 2024 mijn master opleiding tot psychosomatisch fysiotherapeut met succes afgerond! De afgelopen drie jaar heb ik naast mijn werk in de praktijk als oefentherapeut mij steeds verder ontwikkeld in de relatie tussen lichamelijke klachten en psychische factoren. Denk hierbij aan lichamelijke klachten gerelateerd aan spanning, stress, angst, paniek, burn-out of klachten die te maken hebben met altijd ‘aan-staan’.

Mijn ervaring zei langere tijd al dat er bij lichamelijke klachten vaak meer componenten meespelen en dat het waardevol is om naar het totaal plaatje rondom de klachten te kijken. Door de opleiding heb ik hiervoor nu handvatten, een hoop kennis en wetenschappelijk onderbouwing opgedaan. Daarnaast heb ik praktische vaardigheden geleerd zoals bijvoorbeeld gesprekstechnieken, ademhaling- en ontspanning oefeningen, de ACT methode, mindfulness, haptonomie en psychomotorische therapie. De insteek van de opleiding is om gelijk vanaf jaar één het geleerde toe te passen in de praktijk, wat er voor heeft gezorgd dat ik de afgelopen jaren al veel kan toepassen uit de psychosomatische fysiotherapie. Voor de patiënten die mij al kennen zal dit vast bekend voorkomen. 

De kers op de taart was het afronden van mijn master thesis, ook wel bekend als scriptie of wetenschappelijk onderzoek. Ik heb hierin onderzoek gedaan naar de ervaringen van psychosomatisch fysiotherapeuten in het omgaan met complexe casuïstiek. De zorgvraag wordt tegenwoordig steeds complexer en door lange wachtlijsten in de tweedelijns zorg, komt er veel bij ons in de praktijk terecht. Om de therapeuten ook gezond te houden, zodat zij/wij zorg kunnen blijven leveren, heb ik onderzocht hoe zij deze complexe zorgvraag ervaren. Hier zijn interessante resultaten uitgekomen, wat ik wellicht nog verder op de kaart kan zetten in de toekomst! 

Uiteraard ben ik nooit uitgeleerd en heeft mijn opleiding mij alleen maar enthousiaster gemaakt om mezelf te blijven ontwikkelen binnen de psychosomatische fysiotherapie. Mijn grootste drijfveer is om patiënten te kunnen begeleiden, dat zijzelf grip krijgen op hun klachten en het vertrouwen in hun lijf terug vinden.

 

Neem contact met ons op.

Maak een afspraak