Mythes over rugklachten

Slider2.jpg

In de Volkskrant stond een interessant en treffend artikel over lage rugpijn. Ook wij zien veel mensen met lage (en hoge) rugklachten. 
Zorg voor afwisselende houdingen en regelmatig pauzes en bewegen!

Klik hier voor het hele artikel

Lees hieronder de vijf misverstanden over rugpijn:

Misverstand 1: Wie rugpijn heeft, moet veel rusten.

In de jaren tachtig kregen mensen met rugklachten nog vaak het advies op bed te blijven liggen en (zware) pijnstillers te nemen. Inmiddels is bekend dat dit het herstel juist vertraagt. Je conditie gaat ervan achteruit en je spiermassa neemt af. Regelmatig bewegen zonder te forceren is beter.

Misverstand 2: Steunzolen, een rugriem en een ergonomische inrichting van de werkplaats helpen rugpijn te voorkomen.

Internationale onderzoeken naar deze ingrepen laten geen positieve effecten zien. Wat wel aantoonbaar werkt om rugpijn te voorkomen, is regelmatig bewegen.

Misverstand 3: Bukken en tillen met gebogen rug is vragen om rugpijn.

De rug is gemaakt om in allerlei richtingen te bewegen, zegt Ostelo. ‘Als je naar de literatuur kijkt, is er niet zoiets als een ‘foute’ of ‘goede’ manier’ om de vuilniszakken buiten te zetten. Wel zie je dat bijvoorbeeld mensen als stratenmakers meer rugklachten hebben, omdat die erg zwaar tillen bij lastige hoeken.’ Maar zolang het gewicht niet te zwaar is, kun je die doos of die peuter gerust met kromme rug optillen.

Misverstand 4: Onderuitgezakt zitten is slecht voor je rug.

Elke zithouding die lekker voelt, is prima. Te veel zitten, in welke houding dan ook, zorgt wél vaak voor rugpijn. ‘Regelmatig opstaan en bewegen is beter voor je rug dan urenlang netjes rechtop zitten’, zegt Ostelo. ‘Een beroemde poster over Volvostoelen van eind jaren zeventig vertelde dat als je onderuitgezakt gaat zitten, je meer druk krijgt op de tussenwervelschijven en dat zou dan de klachten veroorzaken. Dat soort dingen zijn allemaal wel ontkracht. Dat wil niet zeggen dat een individuele persoon die op een bepaalde manier zit na een hele dag thuiswerken geen rugpijn kan krijgen. Daarom is wel het advies om niet de hele dag in dezelfde houding te zitten.’

Misverstand 5: Rugpijn komt door slechte spieren.

Er is weinig bewijs voor een eenduidig verband tussen spierontwikkeling en rugpijn, vertelt Ostelo. ’Als je kijkt naar mensen met en zonder rugpijn en de omvang van hun spieren, dan zijn er gemiddeld genomen geen wezenlijke verschillen. Sommige studies laten wel zien dat mensen met rugklachten soms wat minder omvang van hun spierweefsel hebben, of dat de structuur van de spieren iets anders is, of dat de coördinatie tussen de spieren iets anders verloopt dan bij mensen zonder rugklachten. Het is alleen de vraag of dat komt doordat ze minder bewegen vanwege hun rugklachten, of dat deze factoren de oorzaak zijn van die klachten.’ Spiertraining helpt daarom niet automatisch tegen rugpijn.

Klik  hier voor het hele artikel

Neem contact met ons op.

Maak een afspraak