Training bij langdurige peesblessure
Langdurige peesklachten noemt de fysiotherapeut een tendinopathie. Dit komt er op neer dat er helaas sprake is van een peesontsteking maar dat ook het peesweefsel degenereert. Een probleem omdat klachten dus vaak lang aanhouden maar ook nogal eens kunnen terug keren.
Het werkt zo?
De pees is zeer sterk weefsel. We noemen dit collageen weefsel. Dit weefsel rekt op tijdens belasting (zoals de achillespees bij het neerkomen), en rekt weer terug na de belasting als een soort elastiek. Wordt je ouder, maar ook na een vakantie-periode zonder sport of overbelasting kan de veerkrachtigheid van de pees afnemen. Er ontstaan dan kleine beschadigingen in de pees. Er ontstaat zwelling en pijn, ingroei van bloedvaatjes en daarmee intrede van zenuwhaartjes in de pees. Wanner nu opnieuw rek op de pees ontstaat, kan de pees plotseling pijn en stijf aanvoelen.
Training
Helaas is het niet anders en hebben deze klachten een lang beloop. Volledige rust houden helpt in ieder geval niet. Je moet de pees belasten om het degeneratieve proces tegen te gaan. Het doen van de juiste oefeningen helpt hierbij. Of je nu net start met oefeningen of je bent al weer in training: ga van de volgende vuistregels uit:
*Start met krachtoefeningen voor de pees welke je langzaam uitbreidt.
*Tijdens oefeningen of training mag je niet meer dan een 3 voor de pijn voelen (wanneer 0 geen pijn is en 10 de ergste pijn die je kent). Ook de dag erna mag de pijn niet boven een 3 komen. Pas anders de intensiteit aan.
*Zwaarder trainen kan dus alleen als de pijnscore gelijk blijft.
*Train sport-specifiek: als je een volleyballer bent, vraag de fysio naar de juiste sprong oefeningen.