Behandeling van duizeligheid

Duizeligheid Fysiotherapie Wittevrouwen Utrecht

Duizeligheid is één van de specialisaties bij Fysiotherapie Wittevrouwen. We volgen regelmatig scholing op dit gebied, zijn verbonden aan het Kenniscentrum Duizeligheid en al onze therapeuten zijn vaardig in het behandelen van BPPD.  

 

BPPD

De meest voorkomende vorm van duizeligheid is BPPD (Benigne paroxismale positieduizeligheid). De draaiduizeligheid ontstaat wanneer je specifieke bewegingen maakt met je hoofd. Dit is een vorm van duizeligheid die ontstaat doordat het evenwichtsorgaan niet goed functioneert en wordt uitgelokt bij bepaalde bewegingen van het hoofd. Het komt vaak voor dat mensen wakker worden met duizeligheid of dat BPPD ontstaat na een val, klap met het hoofd, schedeltrauma of na een lange griepperiode. BPPD is met 1 a 2 behandelingen zeer goed behandelbaar met fysiotherapie.

 

Oorkristallen:

Bij BPPD is er een probleem met het evenwichtsorgaan. Er bewegen kristalletjes in een van de kanaaltjes van het evenwichtskanaal. Hierdoor wordt het desbetreffende kanaal gevoelig voor positieveranderingen van het hoofd en ontstaat draaiduizeligheid. In het onderzoek dat we doen bij BPPD testen we of de BPPD rechts of links zit en in welk van de drie kanalen de kristallen zich bevinden.

 

Er zijn ook andere vormen van duizeligheid zoals:

  • Cervicogene duizeligheid
  • Neuritis vestibularis
  • Ziekte van Ménière
  • Hyperventilatie 
     

 

Heb je BPPD?

Bel of app ons. We proberen je in dat geval zo snel mogelijk in te plannen.

 

Behandeling van BPPD

De behandeling bij BPPD bestaat uit het 'terugleggen van de kristallen uit het kanaal naar centraal via repositiemanoeuvres. Nadat we bepalen in welk kanaal de BPPD gepositioneerd is voeren we de manoeuvre uit. Vaak ben je snel van je klachten af.

De behandeling van duizeligheid kan ook bestaan uit:

  • Habituatietraining / vestibular rehabilitation Therapy (VRT): oefeningen die de gevoeligheid van het evenwichtsorgaan verminderen
  • duizeligheid bij hyperventilatie
  • duizeligheid als gevolg van positie (veranderingen) van de nek (zoals na een val of whiplash)

 

Wij zijn verbonden aan het kenniscentrum duizeligheid. Het Kenniscentrum Duizeligheid is een initiatief van Gelre ziekenhuizen. Het Kenniscentrum is opgericht om de kennis over duizeligheid onder zorgprofessionals en patiënten te vergroten. Deze site moet uitgroeien tot een plek waarop u alle relevante informatie over duizeligheid kunt vinden. 

Deze therapeuten kunnen u helpen

Benieuwd of we jouw kunnen helpen?

Neem contact met ons op.

Maak een afspraak