Hand- en polsletsel
Fysiotherapie voor de hand en pols
Scrollen op je telefoon of laptop, de was ophangen, een potje opendraaien: je hand en pols gebruik je de hele dag door. Pijn of stijfheid kan je daarbij erg in de weg zitten. Gelukkig kan fysiotherapie voor de hand en pols uitkomst bieden. Dat bieden we op verschillende manieren zoals taping, spalken, oefeningen (doe je zoveel mogelijk thuis), mobilisaties en/of dry needling. In ons team werkt een specialist op het gebied van de hand en pols. Hij is opgeleid tot handfysiotherapeut en zet effectieve behandelmethodes in om jouw klachten te verminderen.
Oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken voor hand- en polsklachten. In veel gevallen ontstond de pijn na een val of een ongeluk, bij een fractuur bijvoorbeeld. Een andere oorzaak die we vaak zien, is overbelasting. Dit betekent dat de pols of hand is overbelast door herhalende bewegingen, zoals bij tennissers. Dat geeft irritatie aan het bindweefsel – spieren, pezen en banden – rond de hand en pols. En soms komt het ongemak door artrose, ook wel gewrichtsslijtage genoemd.
Behandeling
Deze aandoeningen behandelen ooen wij met regelmaat:
- Polsfractuur
- Dupuytren
- Carpaal tunnel syndroom
- Nazorg na een operatie aan een trigger finger
- TFCC-letsel (triangulair fibro-cartilagineus complex)
- Vingertopletsel / Mallet vinger
- Elleboogfracturen (breuk van het olecranon)
Ten gevolge van overbelasting of artrose
- Carpaal tunnel syndroom
- Duimartrose
- Skiduim
- Quervain
- Tenniselleboog
- Golferselleboog
Behandeling
Afhankelijk van de aard van jouw klachten en jouw individuele situatie maken we een behandelplan. Vaak krijg je specifieke oefeningen die de hand- en polsfunctie verbeteren. Deze doe je zo veel mogelijk thuis op een moment dat jou uitkomt. Als je daarvoor oefenmateriaal nodig hebt, leen je dat gemakkelijk bij ons. Vaak zijn er ook mobilisaties en manuele therapie nodig om de beweeglijkheid van de gewrichten te vergroten. En soms ontlasten we het gebied tijdelijk met een spalk.